21. századi kommunikáció

2021.11.24

Míg annó nagyszüleink pár évtizeddel ezelőtt egymást közt beszélték meg a mindennapi gondokat, problémákat illetve híreket, ez manapság már teljesen másképp funkcionál. Ahogy teltek az évek, évtizedek egyre jobban modernizálttá váltunk mi magunk és a környezetünk is egyaránt. Mára ez a fajta modernizáció annyira kinőtte magát, hogy saját digitális kommunikációs eszközzel bír, illetve olyan platformokra szakosodott, ahol az emberek a valóságból kiszakadva élik a mindennapi életüket. A "social média" mára egy közösség, ahol az emberek egymással kommunikálhatnak, véleményt oszthatnak vagy épp cserélhetnek, illetve egyes emberek munkaadója is.

Az egyik leggyakoribb foglalkozás ezeken a digitális platformokon az influencerkedés. Ezt olyan emberek végzik, akik egy adott cég megkeresésnek köszönhetőleg keltenek és formálnak véleményt a cég által gyártott, illetve létrehozott termékekről. Ez amolyan promóció és marketing stratégia a cég által létrehozva. Azok az emberek, akik ezzel foglalkoznak valamilyen szinten ismertek már és rendelkeznek egy olyan követőtáborral, ahol hatásuk van az emberek véleményére.

De sokszor felvetődik az emberben a kérdés, hogy ez valóban ilyen egyszerű lenne, valóban csak pozitív tulajdonságokkal bírnak ezek a webes felületek...

A választ sok helyen és sokféleképpen lehet kutatni vagy épp keresni, de vannak olyan szinte feltűnő, felhívó és negatív jelek, amik mellett nem érdemes, sőt nem szabad elmenni. Ilyenek lehetnek az újszerű kutatások is, amik azt bizonyítják, hogy a "social média" mérgező hatással bír a társadalomra, illetve az emberek közötti kommunikációra. Ha jobban belegondol az ember, ez igaz is. Hisz manapság az emberek szívesebben kommunikálnak a telefonjuk kijelzőjén keresztül, mintsem a való életben egymással. Ez rengeteg kommunikáció- és beszédkészségromlással és hibával jár együtt. Ennek köszönhetőleg nagyon sok gyermeknél, de akár felnőtt embernél is megfigyelhető, hogy nehezen tudnak a való életben kapcsolatokat létrehozni, illetve akár egy társalgást kezdeményezni.

Egy másik megfigyelhető szempont, hogy azok a gyermekek, akik aktívan részt vesznek a közösségi médiában sokkal hiszékenyebbek és érzelmileg gyengébbek, ami leginkább annak tudható be, hogy a valóságtól kiszakadva szinte egy más világ tárul a szemük elé, ahol szinte minden pozitív töltetű és szép és jó. Viszont amint vissza "térnek" a való életbe, számos problémával és gonddal találhatják szembe magukat. Gyermekként és felnőttként is fontos erre odafigyelni, hisz ez a két különböző és egymással ellentétes életszemlélet, súlyos depresszióhoz is vezethet, amit idejében fel kell ismerni és kezelni kell.

A depresszió önmagában, de akár a többi mentális betegség is halálos kimenetű lehet, és sajnos nem kevés ember választja ezt az utat. Itt fontos megjegyezni, hogy bár a közösségi média sokszor tényleg egy olyan életet vetít ki az emberekre, ami csak is jó dolgokból áll, de sok esetben épp, hogy a "social média" hoz létre egy olyan felületet, ahol az emberek akár névtelenül is bánthatják és "érzelmileg" zsarolhatják egymást. Emiatt is nagyon fontos lenne szabályozni és megtanulni azt, hogy nem minden az, aminek látszik. Attól mert valaki image vagy az élete tökéletesnek látszik, az lehet közel sem olyan, mint amilyennek mutatja. Hisz nem létezik olyan, hogy tökéletes és mindenkinek vannak gondjai, illetve problémai. Ezt nagyon fontos lenne a szülöknek is egyaránt a gyermekeinknek tovább adni. De nem csak a gyerekek könnyen befolyásolhatok, hanem a szülök is sok esetben. Egyre jobban megtalálható a szülői közösségben is az irigykedés, a felvágás és számos más káros dolog. Bár klisének tűnhet, de amilyen a szülői neveltetés, olyan maga a gyermek és ezt fontos lenne észben tartani.

Az emberek hiszékenysége sokszor megkérdőjelezhető és megdöbbentő, ezzel a fent említett influencerek is nagyon jól tisztában vannak. Az ilyen emberektől, akik ilyen nagy befolyással bírnak, azoktól nem várna mást az ember, mint őszinteséget. Ehelyett sajnálatos módon sokszor csak csalódást és egy felépített illúziót kapunk. Ezt a felépített illúziót viszont nem erős alapokra építik, így hát pillanatok alatt rommá dőlhet. De hogy ezért ennél egy fokkal egyértelműbben fogalmazzunk, nagyon sok esetben előfordul, hogy olyan termékeket hirdetnek és reklámoznak az ilyen egzisztenciával rendelkező influncerek, amik vagy minőségben vagy értékmennyiségben nem állják meg a helyüket. Ahhoz, hogy valaki efféle foglalkozással foglalkozzon, annak valamilyen szinten a közéletben vagy épp a köztudatban egy betöltött ismert szerepet kell vállalni. Ezek az emberek legtöbbször ismertek vagy épp celebként vannak titulálva, így hát ezért is figyel fel több ember az ő általuk megosztott véleményre.

Sokszor viszont visszaélnek ezzel a lehetőséggel, és sokszor pénzszerzés céljából hamis dolgokat állítanak vagy épp reklámoznak; amikre ők sem mondanának igent. Ez egy rettentő rossz és káros dolog, amikkel az embereket becsaphatják. De, mint mindenkit, így hát őket is érheti támadás és egyéb bántó megtalálás. Ezek leginkább olyan dolgokon alapulnak, mint pl., hogy kiteregetik az egész életüket, magánéletüket és hogy szinte képesek lennének a családtagjukat is egy bizonyos összegért eladni. Ezzel nyilvánvalóan sokan egyet értenek, vagy épp hallani sem akarnak ilyesmről, de jómagam részére egyetlen egy dolog van, ami összeférhetetlen és elfogadhatatlan. Ez nem mást, mint mikor az influencerszülök a saját gyermekeikkel reklámoznak egy adott terméket. Véleményem szerint akárhányszor ezt teszik, annyiszor veszik el a gyermekeitől azt a jogot, amelyek az ő intimitásukat védik. Egy másik negatív ellenérv a zaklatás és visszaélés. Azok a gyermekek, akiket szüleik reklámoznak, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a kortársaik. Ezek a gyermekek sokkal könnyebben válnak zaklatások áldozatává, illetve sokkal hamarabb élnek vissza az őket illető személyes adatokkal. Jómagam eszmemenete során arra a megalapultságra jutok ki, hogy egy szülőnek kötelessége saját gyermeke jogait és őt saját megóvni mindentől. Egy reklám által befolyt összeg sosem érhet annyit, mint a saját gyermeked. Illetve ezek a gyermekek idővel felnőnek és bár nem törvényszerű, de sokkal nehezebb lesz nekik önállóan a saját szüleiknek árnyékából érvényesülni. Sokkal nehezebb lesz nekik, a közismertség miatt akár egy kulcsfontosságú szerepet vagy munkapozíciót betölteni.

Összességében talán az bátran kijelenthető, hogy a "social média" számtalan veszélyt és negatív, káros dolgokat rejt magában. Kijelenthető az is, hogy rengeteget fejlődött a világ az elmúlt pár évben, és ezzel egyidejűleg sok minden más is, mint pl. a kommunikáció. A kérdésre, hogy ez vissza fordítható-e vagy sem, nem egyszerű választ találni és talán nincs is. Egy biztos, hogy a világ idővel még modernebb utakat fog törni és ezzel együtt újabb változások fognak felszínre törni. Csekély véleményem szerint viszont fontos lenne a hagyományokat megőrizni, hisz ezek rejtik a valódi történelmet és emlékeket.

Így hát végszó gyanánt arra bíztatok mindenkit, hogy beszélgessen a szeretteivel, amíg azt megteheti. Mert őket egyetlen egy modernebb fejlesztés sem hozza már vissza többé, használja ki mindenki a velük töltött időt!

Varga Heléna

Az internet tengernyi adathoz ad hozzáférést, és mindenkinek ad lehetőséget, hogy kapcsoladba lépjen másokkal virtuálisan. Nem nehéz észrevenni, hogy az innováció és a technológiai fejlődés sok problémát is hozott magával. Megszületett például a közösségi média ami lehetővé teszi az embereknek, hogy kapcsolatba lépjenek barátaikkal egyszerűen és...

Számos problémákról beszélhetnék, amik a mindennapjaink részévé váltak, de én a két legnagyobb mentális ellenségemet választom. A zöld és sárga színű szörnyeket, amik nem mindig hagyják, hogy tisztán lássak egy-egy bizonyos helyzetet, és ezekkel majdnem, hogy nap mint nap szembe nézek.

Míg annó nagyszüleink pár évtizeddel ezelőtt egymást közt beszélték meg a mindennapi gondokat, problémákat illetve híreket, ez manapság már teljesen másképp funkcionál. Ahogy teltek az évek, évtizedek egyre jobban modernizálttá váltunk mi magunk és a környezetünk is egyaránt. Mára ez a fajta modernizáció annyira kinőtte magát, hogy saját digitális...

© 2018 Worlds Collide. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el