Nyelvtanulás

2017.12.28

Hogyan is tanulnak a mai fiatalok nyelvet? Vajon kell hozzá nyelvérzék, vagy csak akaraterő és szorgalom szükséges? Egyedül, csoportosan, vagy tanárral jó a különböző nyelvek elsajátítása?


Nos, szerintem az első és legfontosabb dolog az, hogy legyen kedved az egészhez. Ha úgy állsz neki tanulni valamit, hogy "jaj, ez úgysem fog menni nekem", vagy úgy, hogy soha nem lesz rá szükséged, akkor garantálom, hogy tényleg nem fog menni. A különböző nyelvek azonban - legyen az angol, német, francia, spanyol, vagy akármi -, nem az olyan tárgyak közé tartozik, mint például a történelem, amit leülsz és meg tudsz tanulni. Persze, így is lehet, de nem fogsz vele semmire sem menni, hiszen egy hét és elfelejtesz mindent, nem fog a hasznodra válni. Szóval, hogy nyelvet tudj eredményesen tanulni, ahhoz igenis kell nyelvérzék. Csakúgy, mint matekból. Ha nem fogja fel az agyad a dolgokat elsőre és gyorsan, akkor lehetnek vele problémáid. De! A nyelvek nem a matematika irányába tartozó tantárgyak, szóval, ha nincs akkora nyelvérzéked, akkor sem kell elkeseredni. Mint mondtam, a legfontosabb dolog, ha elkezdesz egy idegen nyelvet tanulni, az a türelem, akaraterő és kitartás. Kezdőknek nagyon jól jöhet egy tanár, vagy egy olyan ember, aki ért ahhoz a bizonyos dologhoz és el tudja neki szépen, érthetően magyarázni a dolgokat. A mai internetes világban, persze el lehet kezdeni, ingyenes kurzusokat, amik online mennek, ezek azonban nem olyan jók - véleményem szerint -, hiszen, ha nem értesz meg valamit olyan jól, akkor lehet, hogy az mindig is egy nagy kérdőjel marad benned. Plusz, hallanod kell a kiejtést egy embertől, nem pedig egy géptől, mert abban semmi hiteles dolog sincs!
Nagyon jó dolognak tartom, hogy az iskolák már kis korban elkezdik tanítani az alapokat, később pedig - tanártól függően - hatalmas tudásra tehetnek szert a tanulók egy - egy nyelvvel kapcsolatban. Hiszen, mint tudjuk, manapság már nem is szerzel munkahelyet, hogyha nincs legalább egy nyelvről papírod, hogy te igenis tudod beszélni. Már csak ezért is érdemes elkezdeni, nagyon hasznos tud lenni. A másik pedig, hogy sohasem tudhatod, hogy hova vezet majd a sors, sosem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged egy adott nyelvre.
Sajnos, előfordul olyan is, hogy az ember szeretne megtanulni egy másik nyelvet, a sajátján kívül, azonban olyan tanárt kap, aki azt sem tudja, hogy miről beszél az órákon. Ilyenkor érdemes külső segítséget hívni, akár egy baráttól, akár magántanártól. Személy szerint, én nagyon szeretem az idegen nyelveket, sőt igazából ehhez értek a legjobban, elég jó érzékkel is rendelkezem, úgyhogy nekem semmi bajom ezzel a dologgal. Az is igaz, hogy évek kellenek hozzá, valamint nagyon sok gyakorlás. Néha igen, bukik az ember, de nyelveknél sosem szabad feladni, hogyha egyszer belekezdtél. És szerintem olyan sincs, hogy valaki nem tud több nyelvet megtanulni.
Amit nagyon sajnálok, az az, hogy nem tanítanak már - vagy legalábbis nagyon kevés helyen - holt nyelveket. Mindennek azok az alapjai, ha azokat tudnánk, a mai modern nyelvek is sokkal egyszerűbben mennének mindenkinek. Sőt, a hangzásuk is szebb, de ez csak az én véleményem.

Az életkor sem számít, hogy mikor kezdesz el tanulni, mondjuk a leghatásosabb, ha már gyermekkorban elkezdi az ember. Ha óvodában megismerkedsz az alapszavakkal, akkor iskolában máris egyszerűbb dolgod lesz és persze a nyelvérzéket is lehet ezzel fejleszteni. Akik már haladó kategóriába tartoznak - tehát már legalább 3 éve tanulja a nyelvet -, az tanulhat úgy is, hogy zenét hallgat, filmeket néz először magyar felirattal, majd később anélkül is megpróbálhatja. Nézzen híreket, hallgasson videókat, esetleg a tanulókártyák is sokat segíthetnek.

Szóval, én nagyon javaslom a nyelvtanulást, mindenkinek van hozzá lehetősége és sokra viheti, ha van benne akarat és tudásvágy.

Az internet tengernyi adathoz ad hozzáférést, és mindenkinek ad lehetőséget, hogy kapcsoladba lépjen másokkal virtuálisan. Nem nehéz észrevenni, hogy az innováció és a technológiai fejlődés sok problémát is hozott magával. Megszületett például a közösségi média ami lehetővé teszi az embereknek, hogy kapcsolatba lépjenek barátaikkal egyszerűen és...

Számos problémákról beszélhetnék, amik a mindennapjaink részévé váltak, de én a két legnagyobb mentális ellenségemet választom. A zöld és sárga színű szörnyeket, amik nem mindig hagyják, hogy tisztán lássak egy-egy bizonyos helyzetet, és ezekkel majdnem, hogy nap mint nap szembe nézek.

© 2018 Worlds Collide. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el