Úti beszámoló:  Szardínia(olasz ország)

2018.08.20

Nyári élményem Szardínián

Szardínia Olaszország szigete, Szicília és Korzika között fekszik a Földközi-tengeren. Lakói a szárdok, nyelvük pedig a szárd nyelv, amit már csak az idősek beszélnek. A többség sajnos már elhagyta, és csak olaszul beszélnek.

Lakossága másfél millió fő, területe nagyjából Magyarország harmada. A helyiek főleg turizmusból élnek, de jelentős a munkahelyhiány. A sziget 80 százaléka hegy-és dombvidék, éghajlata pedig mediterrán.

Régen az emberek pásztorkodásból éltek, mindenkinek voltak állatai; otthon pedig sajtot és szalámit is készítettek.

ÁLLATOK

A Szardínián megtalálható állatok közé tartoznak a szarvasfélék, a tehén, a marha, a juh, a lovak, a menyétfélék, vaddisznó, a gekkó, illetve a kígyó is. Híres állat még még a szárd róka.

A tengerben halak, medúzák, polipok, angolnák, ráják, rákok és tengeri csillagok élnek. Cápát még nem láttak az itteniek, viszont delfint már igen, ami nagyon ritka. Nekem is szerencsém volt látni őket.

HOGYAN LETTEM FÉLIG SZÁRD?

Anya kint dolgozott Szardínián, itt ismerkedett meg apával, aki minden évben nyaralni jött ide a szüleivel, mivel az apja idevalósi.

Mivel én leginkább olasznak tartom magam, örömet okoz, hogy olyan emberek vesznek körül, akik "hasonlítanak" rám. Teljesen más gondolkodásúak, és másképp is viselkednek mint a magyarok. Hangosabban beszélnek, a figyelem középpontjába helyezik magukat, beszéd közben össze-vissza hadonásznak a kezükkel, emellett nyitottak és gátlástalanok. Sokkal közvetlenebbek és könnyebben is teremtenek kapcsolatokat ismeretlenekkel. Egyszerűen csak élvezni lehet a társaságukat. Viszont nem annyira megfontoltak, óvatosak és szerények mint a magyarok.

ÉLMÉNYEK

Imádom itt a tengert, sok parton voltam már, mindegyiknek megvan a maga szépsége. Van ahol gyorsabban le lehet barnulni, mert a homok fehér kvarcokból áll. Van olyan, ahol viszont inkább búvárkodni lehet. Ez kicsit veszélyes, de akit érdekel a tenger élővilága és tapasztaltabb a dologban, annak tökéletes. Van amelyik part meg a tükörtiszta vízéről híresebb, leginkább ezeket kedvelik a turisták. Én mindig oda megyek, amihez éppen kedvem van, ami leginkább kedvez az aznapi időjárásnak.

PROBLÉMÁK

A nyelvet megértem, de még nem vettem rá magam, hogy el is kezdjem beszélni. Persze nehezebb, de megtanulhatnám. Hál'Istennek azért megértenek engem is. Legtöbb gondom az étellel van. Nem nekem való az olasz konyha. Persze a spagettit szósszal meg a pizzát megeszem; de minden nap salátával vagy paradicsommal és mozarellával kezdeni az étkezést, majd sajttal és dinnyével befejezni az kicsit unalmas egy idő után. Lehet, hogy egészségesebben étkeznek, de az itteni specialitások a magyar ételek közelébe sem érhetnek.

Mazzone 

Az internet tengernyi adathoz ad hozzáférést, és mindenkinek ad lehetőséget, hogy kapcsoladba lépjen másokkal virtuálisan. Nem nehéz észrevenni, hogy az innováció és a technológiai fejlődés sok problémát is hozott magával. Megszületett például a közösségi média ami lehetővé teszi az embereknek, hogy kapcsolatba lépjenek barátaikkal egyszerűen és...

Számos problémákról beszélhetnék, amik a mindennapjaink részévé váltak, de én a két legnagyobb mentális ellenségemet választom. A zöld és sárga színű szörnyeket, amik nem mindig hagyják, hogy tisztán lássak egy-egy bizonyos helyzetet, és ezekkel majdnem, hogy nap mint nap szembe nézek.

© 2018 Worlds Collide. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el